Een peesontsteking of tendinitis is een pijnlijke blessure die vaak voorkomt. De oorzaak is een overbelasting, bijvoorbeeld door intensief sporten of een verkeerde lichaamshouding. Gelukkig zijn er ook manieren om een peesontsteking te voorkomen. Lees hier wat je het best kan doen bij een peesontsteking.
Gezondheidsnieuws
Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.
Ben je klaar om te stoppen met roken? Het is nooit te laat om de stap te zetten naar een gezonder, rookvrij leven! Wel reageert elk lichaam anders op het stoppen van een verslaving. Aarzel dus niet om externe hulp en middelen te zoeken die helpen je slaagkansen te vergroten. En al kennen we allemaal de gezondheidsrisico's van roken, het is niet makkelijk om te stoppen. Wij geven je alvast enkele tips om voorgoed van de sigaret af te komen.
De buikgriep of de gastro-enteritis evolueert onder de vorm van een winterse epidemie, van november tot maart, met een piek in de koude periode.
Terwijl de griep steeds meer mensen treft, geven we je hier een overzicht van vijf eenvoudige, maar efficiënte maatregelen tegen virale winteraandoeningen.
Voortaan kan u bij de apotheker terecht voor een betrouwbare zelftest die toelaat om zelf, binnen het comfort van uw eigen huis, een eventuele besmetting met hiv te testen. Die zelftest mag echter enkel gebruikt worden als de recentste blootstelling aan het risico dateert van minstens drie maanden eerder.
Conjunctivitis, ook bekend als oogbindvliesontsteking of ‘rood oog’, is een infectie of zwelling van het slijmvlies dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bekleedt. Bij irritatie zwellen de bloedvaten op en raken ze ontstoken. Dit geeft het oog een rode kleur die vaak op conjunctivitis wijst.
Sommige patiënten zijn allergisch of gevoelig voor bepaalde bestanddelen in een geneesmiddel. Andere patiënten hebben het moeilijk om pillen in te slikken. En soms heeft men gewoon een erg specifieke behoefte die niet altijd met een standaardoplossing kan worden behandeld. In zulke gevallen kan de apotheker een geneesmiddel op maat maken, een behandeling die volledig wordt afgestemd op de noden van de patiënt: een magistrale bereiding.
Voedingssupplementen, je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. Hun aanbod is de voorbije jaren enorm toegenomen en ze dienen voor tal van doeleinden: sommige supplementen bevorderen het herstel of dragen bij tot een betere conditie, andere worden gebruikt ter verlichting van plasproblemen, gewrichtspijnen of een prikkelbare darm …
Mazelen, polio, difterie, tetanus, ... De ziektes waartegen baby's en kinderen vandaag de dag een prikje krijgen, zijn talrijk. Kind & Gezin raadt echter ook toekomstige ouders aan om hun vaccinaties tijdig te laten nakijken, liefst nog voor ze effectief zwanger zijn. Sommige ziektes kunnen de zwangerschap dan ook negatief beïnvloeden of zelfs overgedragen worden op het kind. De aangeraden vaccins vormen ook geen gevaar voor de foetus.
Hepatitis A en B zijn twee ernstige vormen van leverontsteking, veroorzaakt door een virus, en vaak erg besmettelijk. Lees meer over de besmetting en symptomen.
Het aantal personen met dementie stijgt van ongeveer 132.000 in 2018 naar 188.000 in 2035, een stijging van 42,7%. Belangrijkste oorzaak daarvan is de stijgende levensverwachting en de vergrijzing van de bevolking. Hogere leeftijd is dan ook de belangrijkste en meest bekende risicofactor voor dementie.
Een goed sensorsysteem om bloedsuikerwaarden te monitoren kan de levenskwaliteit van patiënten met diabetes type 1 aanzienlijk verbeteren. Dat blijkt uit een studie door verschillende Belgische ziekenhuizen en universiteiten. Zo'n systeem biedt meer comfort en maakt een betere opvolging van de bloedglucosewaarden mogelijk, waardoor er minder complicaties optreden. In UZ Leuven en het Universitair Kinderziekenhuis Fabiola deelden patiënten met diabetes type 1 en zorgverleners hun ervaringen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block.