dinsdag, 03 oktober 2017 15:38

Patiënten kunnen vanaf nu een huisapotheker kiezen

Huisapotheek LogoAls specialist van het geneesmiddel biedt jouw apotheker persoonlijke ondersteuning voor een goed gebruik van je geneesmiddelen. Als toegankelijke vertrouwenspersoon helpt en ondersteunt hij je voor een betere aanpak van je gezondheidsproblemen. Vanaf 1 oktober kunnen chronische patiënten een huisapotheker kiezen. Wat dit precies inhoudt, lees je hier.

De functie van huisapotheker start vanaf 1 oktober. Je vaste apotheker, die jij kent en die jou kent, kan die rol vervullen. Je kan hem of haar kiezen om je behandeling op te volgen en je te begeleiden bij het gebruik van je geneesmiddelen. Hij zal je een persoonlijk medicatieschema bezorgen en dat aanpassen wanneer dat nodig is. Je huisapotheker is ook de contactpersoon bij wie je andere zorgverstrekkers terecht kunnen als ze informatie nodig hebben over de geneesmiddelen die je neemt. Zoals je huisarts verantwoordelijk is voor je Globaal Medisch Dossier, is je huisapotheker verantwoordelijk voor je farmaceutisch dossier. Daarin worden alle afgeleverde geneesmiddelen (al dan niet op voorschrift) geregistreerd. Net als andere gezondheidsproducten, bijvoorbeeld voedingssupplementen, die jouw behandeling kunnen beïnvloeden.

 

 

Wie is jouw huisapotheker?

Dat is je vertrouwde apotheker die jij kiest om je medicatie op te volgen en je te begeleiden bij het goed gebruik van je geneesmiddelen. Je huisapotheker bezorgt je een persoonlijk medicatieschema en past dat aan wanneer nodig. Hij is ook de contactpersoon bij wie je andere zorgverleners terechtkunnen voor informatie over jouw medicatie.

 

Wat doet je huisapotheker voor jou?

 • Je huisapotheker heeft een volledig overzicht van de geneesmiddelen die je neemt
  • Bij elke aflevering van een geneesmiddel raadpleegt je apotheker je medicatiehistoriek (d.i. alle geneesmiddelen die je het voorbije jaar nam) om na te gaan of dat geneesmiddel veilig is voor jou. Daarom registreert hij alle voorgeschreven geneesmiddelen die je in de apotheek komt halen systematisch in je farmaceutisch dossier.
  • Je huisapotheker gaat een stap verder en registreert daarnaast ook alle geneesmiddelen die je zonder voorschrift komt halen (zelfzorggeneesmiddelen) en ook de gezondheidsproducten die een invloed kunnen hebben op de werking van je geneesmiddelen (bv. voedingssupplementen) en de medische hulpmiddelen die je gebruikt. Al die informatie is belangrijk voor een goed en veilig gebruik van jouw medicatie.
  • Je huisapotheker deelt bovendien de relevante informatie over je geneesmiddelen via het gedeeld farmaceutisch dossier met andere apothekers bij wie je langsgaat, zodat correct advies ook gegarandeerd is wanneer je bijvoorbeeld naar een apotheek van wacht gaat, of naar een andere apotheek als dat je zo uitkomt. Hiervoor geef je als patiënt de toestemming om jouw gegevens te delen met de andere zorgvesrtrekkers.

 

 

  • Je huisapotheker werkt samen met je (huis)arts en je andere zorgverstrekkers voor het uitvoeren van je behandeling.

 

 • Je huisapotheker heeft altijd een juist medicatieschema voor je klaar:

Een medicatieschema is een volledig en betrouwbaar overzicht van al je medicatie, zowel voorgeschreven geneesmiddelen (door je huisarts, tandarts, andere artsen, …) als zelfzorggeneesmiddelen. Het bevat praktische informatie over hoe en wanneer je welke geneesmiddelen moet innemen. Dat helpt om je medicatie op de juiste manier in te nemen. Je huisapotheker kan het medicatieschema ook beschikbaar maken voor andere zorgverstrekkers die je behandelen (bv. huisarts, specialist, ziekenhuis), zodat zij weten welke medicatie je neemt. Je kan het ook zelf meenemen. Dat komt je gezondheid alleen maar ten goede. In de toekomst zal je medicatieschema ook digitaal gedeeld worden tussen jouw zorgverstrekkers, in de eerste plaats tussen je huisapotheker en huisarts. Dat zal automatisch gebeuren op basis van jouw toestemming om je gegevens te delen.

 

Wat zijn je rechten?

 • De keuze voor een huisapotheker is volledig vrij. Net zoals bij de huisarts, kan je één huisapotheker kiezen voor de persoonlijke opvolging van jouw medicatie. Je kiest uiteraard zelf of je persoonlijk begeleid wil worden door een huisapotheker of niet. Bij afwezigheid van je huisapotheker kan een andere apotheker die in dezelfde apotheek werkt, je opvolging verzorgen.
 • Je kan op elk ogenblik van huisapotheker veranderen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is een nieuwe huisapotheker aanduiden. Als je geen opvolging meer wenst, kan je je huisapotheker ook gewoon vragen om de overeenkomst stop te zetten.
 • Tijdens de wachtdienst, op uitstap of omdat het je zo uitkomt, kan je een beroep doen op een andere apotheek. Die apotheker kan immers de belangrijkste gegevens over je medicatie raadplegen, omdat je huisapotheker die informatie deelt in het gedeeld farmaceutisch dossier. Zo ben je steeds zeker van een veilige aflevering.

 

Je huisapotheker staat in voor persoonlijke begeleiding afgestemd op jouw noden

Hij begeleidt je in het goed gebruik van jouw geneesmiddelen en reikt hulpmiddelen aan als je problemen ondervindt met jouw medicatie.

 

Een persoonlijk medicatieschema

Je medicatieschema is een volledig en betrouwbaar overzicht van alle geneesmiddelen die je neemt, zowel voorgeschreven medicatie (door je huisarts, specialist, tandarts, …) als zelfzorggeneesmiddelen zoals vitamines, pijnstillers, ... Het bevat alle nuttige informatie over hoe en wanneer je welke geneesmiddelen best inneemt. Dat kan je helpen om je medicatie op de juiste manier te nemen. Je kan je medicatieschema meenemen en, indien nodig, aan je andere zorgverstrekkers tonen. Vergeet het dus niet mee te nemen bij iedere medische afspraak. In de toekomst zal je huisapotheker je medicatieschema ook elektronisch kunnen delen met andere zorgverstrekkers die je behandelen (je huisarts, de specialist in het ziekenhuis, ...). Zo weten zij welke medicatie je neemt. Dat komt je gezondheid alleen maar ten goede.

 

Hoeveel kost de dienstverlening van je huisapotheker?

Als chronische patiënt hoef je hiervoor niets te betalen, het forfait is volledig ten laste van het RIZIV.

 

 Mag ik jouw huisapotheker zijn?

Spring gerust even binnen in de apotheek voor meer informatie!